11.7.11

Horgolj babapapucsot!



Nagyon hasznos, ha tudsz már egy kicsit horgolni, ha még nem nagyon megy a horgolás, akkor érdemes az internet segítségével megtanulni a horgolás alapjait.
A papucs mérete attól függ, milyen vastag fonalat és horgolótűt használsz.
Talán ehhez a babapapucshoz legjobb 2,5 vagy 3-as tűvel és ehhez megfelelő vastagságú fonallal kezdeni.

A.
Horgolj 10 láncszemet (kisebb vagy nagyobb papucshoz lehet több vagy kevesebb láncszemmel kezdeni) > horgolj még 3 láncszemet > horgolj 2 egyráhajtásos pálcát a 10-ik láncszembe > horgolj a következő 8 láncszembe 1-1 egyráhajtásos pálcát > horgolj az első láncszembe 5 egyráhajtásos pálcát > horgolj visszafele úton megint a 8 láncszembe 1-1 egyráhajtásos pálcát > horgolj a 10-ik láncszembe még 2 egyráhajtásos pálcát > fejezd be 1 hamispálcával!

Horgolj 2 láncszemet > horgolj a legközelebbi pálcába 2 kispálcát > ezután horgolj minden pálcába 1-1 kispálcát > horgolj a középső 3 pálcába (az 5-ből) 2-2 kispálcát (szaporítás) > a másik oldalon vissza minden pálcába 1-1 kispálcát > az utolsóba 2 kispálcát > fejezd be 1 hamispálcával!
Horgolj 2 láncszemet és fordítsd meg a munkád (most a másik irányba fogsz dolgozni) > horgolj minden kispálcába 1-1 kispálcát > zárd be a kört 1 hamispálcával! Ezt a kört ismételd meg még 2x!

Horgolj 2 láncszemet és horgolj minden kispálcába 1-1 kispálcát a papucs orráig, ott hagyjál ki egyenletesen 3x egy kispálcát (fogyasztás) > (ha magas a baba lábfeje, akkor ezt még egy körben meg lehet ismételni, fogyasztással vagy anélkül) > fejezd be 1 hamis pálcával > vágd le a fonalat (15 cm) és húzd át az utolsó szemen!

B.
Vegyél új fonalat és húzd át az első láncszemet a papucs oldalának a közepébe > horgolj 1 láncszemet > horgolj 1 kispálcát > horgolj 1-1 kispálcát minden kispálcába a papucs másik oldalának közepéig > horgolj 10 láncszemet a pánthoz, 5 láncszemet a gomblyuknak > hagyd ki az 5 láncszemet és horgolj visszafelé minden láncszembe 1-1 kispálcát > horgolj a sarok mentén is amíg az első kispálcához visszaérsz > fejezd be egy hamispálcával és húzd át a levágott fonalat az utolsó szemen! Ezzel a fonallal lehet majd a gombot rögzíteni.
Dolgozd el az összes fonalat és horgolj egy másik papucsot ugyanígy, csak a második (B) résznél a papucs másik oldalán kell kezdeni.
Ez egy nagyon egyszerű minta, ha ez már jól megy, akkor lehet variálni színekkel, mérettel és akár más öltésekkel.

Sok örömöt a horgoláshoz!
Caroline

8 megjegyzés:

Juci írta...

De jó Caroline, hogy feltetted! Köszi! Csodaszépek a cipőid! :-)Én is kipróbálom. Eddig más tipusú kiscipőt horgoltam.
Feltehetem a mamami waldorf babavarrós topicjába ezt a linket?

Caroline Calis írta...

Igen, természetesen felteheted!

bemka írta...

Köszönöm szépen :)

Caroline Calis írta...

Majd mutassatok képeket az elkészült papucskákrol! :)

King.art írta...

Köszi szépen. én is kipróbálom majd :)

Juci írta...

Köszi Caroline! Feltettem a topicba.

Réka írta...

Caroline! És ez mekkora méretű babalábra való?

Caroline Calis írta...

Kedves Réka, egy 30 cm-es babának való lehet, csak attól függ milyen méretű tűt és vastagságú fonalat használsz. És egy 30 cm-es babának is más-más a lába. Azt tudnám javasolni, hogy horgolás közben mindig legyen meletted a baba, hogy álladóan rá tujad mérni. Sok sikert!